"Klasyczne" rogaliki drożdżowe
Składniki:
- 500 gram mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka + 1 na smarowanie rogalików
- 250 gram masła/margaryny
- 50 gram drożdży
- 2 opak. cukru waniliowego
- marmolada
- 500 gram mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka + 1 na smarowanie rogalików
- 250 gram masła/margaryny
- 50 gram drożdży
- 2 opak. cukru waniliowego
- marmolada
Opis:
Do miski wlewamy 5 łyżek zimnego mleka, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki, drożdże -mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy, 2 jaja, szczyptę soli, margarynę pokrojoną w kostkę.
Wyrabiamy ciasto i dajemy na 2 godz. do lodówki.
Dzielimy na 4 części. Cienko wałkujemy każdą część i kroimy na 8 trójkątów.
Każdy rogalik nadziewamy marmoladą i smarujemy jajkiem.
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Polewamy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy lub orzeszkami.
Do miski wlewamy 5 łyżek zimnego mleka, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki, drożdże -mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy, 2 jaja, szczyptę soli, margarynę pokrojoną w kostkę.
Wyrabiamy ciasto i dajemy na 2 godz. do lodówki.
Dzielimy na 4 części. Cienko wałkujemy każdą część i kroimy na 8 trójkątów.
Każdy rogalik nadziewamy marmoladą i smarujemy jajkiem.
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Polewamy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy lub orzeszkami.
Muffinki- najprostsze ciastka na świecie!!!
Składniki:
- 300 gram mąki
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 50 gram masła/margaryny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypanie lub lukier
Opis:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Rozpuścić masło/margarynę - ciepłą - wlać do mąki. Wbić jajko i wlać mleko. Wymieszać aby nie było grudek. Czekoladę pokroić w kostkę, dodać do ciasta - zamieszać. Ciastem wypełniać papilotki do 2/3 objętości (bo będą rosły).
Piec ok. 25 minut w 160 stopniach.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki
- 1 jajko
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- cynamon
- cukier puder na lukier
Opis:
Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz 3 łyżkami mąki.
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, wbić jajko, wlać resztę mleka, roztopione masło i resztę cukru. Wyrobić ciasto.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle, dodać cynamon i odrobinę cukru.
Na rozpłaszczone kawałki ciasta nakładać jabłuszka i formować wałeczki.
Ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 minut w 180 st. C
Zimne bułeczki lukrujemy.
Kruche, drożdżowe rogaliki z marmoladą
Składniki:
- 1 saszetka drożdży instant
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 kostki margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- marmolada różana (najlepsza z Biedronki)
- jajko + cukier - gruba rafinada
Opis:
Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami śmietany i 1łyżką cukru,
Mąkę zmiksować z margaryną i jajkiem, dodać drożdże wcześniej rozmieszane ze śmietaną i cukrem.
Ciasto rozwałkować dość grubo, wykrawać kółka , na środek dawać pół łyżeczki marmolady, zlepić i formować rogaliki.
Ułożyć na blasze , posmarować rozmąconym jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem.
Piec ok. 20 - 25 minut w 180 st. C
Amoniaczki
Składniki: |
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 opak. cukru waniliowego
- 1/3 szklanki jogurtu lub śmietany
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki amoniaku
- gruby cukier do posypania
Opis:
Mąkę połączyć z masłem, amoniak rozpuścić w jogurcie lub śmietanie. Jaja roztrzepać z cukrem i dodać do reszty składników.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Wycinać ciasteczka, pomalować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 20 minut w 180 st. C ok. 15 minut
- 500 g mąki tortowej
Podgrzać mleko (ma być dość
ciepłe, ale nie gorące) dodać pokruszone
drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i wstawić do garnka z
bardzo ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże
porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać
sól i cukier wanilinowy.
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę
Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość.
Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka.
Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.
Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone).
Pączki domowe z marmoladą
Składniki: |
- 50 g świeżych drożdży lub 14g instant
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40-50 g roztopionego masła
- 2 łyżki spirytusu
- olej lub smalec do smażenia
- marmolada do nadzienia
- cukier puder do lukru
- smażona skórka pomarańczowa
Opis;
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę
Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość.
Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka.
Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.
Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz